Over Prinsjesdagviering
De Prinsjesdagviering wordt op de derde dinsdag van september georganiseerd door vertegenwoordigers van verschillende religieuze en levensbeschouwelijke organisaties, als moment van bezinning bij de opening van het parlementaire jaar.
De oorsprong van de Prinsjesdagviering ligt in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Aanvankelijk organiseerde de Nederlandse Hervormde Kerk een gebedssamenkomst bij de opening van het parlementaire jaar. Dit werd al snel een oecumenische bijeenkomst waar ook andere christelijke kerken aan meededen. Er werd uit de bijbel gelezen, gezongen en gebeden voor het werk van regering en parlement in het nieuwe parlementaire jaar, ten overstaan van de leden van regering en parlement.
Omdat er in de loop van de jaren steeds meer mensen in Nederland kwamen wonen die een andere religie aanhangen dan het christendom of die leven vanuit niet-religieuze levensbeschouwingen, besloten de kerken in 2000 de bijeenkomst een breder draagvlak te geven.
Er werd contact gezocht met de Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies (HRLR). Hierin werken o.a. hindoes, boeddhisten, joden, christenen, moslims, baháí en humanisten samen. Dat leidde tot de eerste interreligieuze en interlevensbeschouwelijke Prinsjesdagviering in het jaar 2000.
Vanaf 2004 zijn ook landelijke religieuze en humanistische organisaties actief betrokken. De vieringen worden voorbereid door vrijwilligers uit de verschillende religies en levensbeschouwelijke stromingen.
Bijdragen
Deze Prinsjesdagviering en het werk van de Stichting worden mede mogelijk gemaakt door ruimhartige financiële bijdragen van:
- Gemeente Den Haag
- Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Rachel Reedijk Fonds, ter nagedachtenis van Rachel Reedijk, pionier op het gebied van de Interreligieuze Dialoog
- Haëlla Stichting
- Verus, Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs
- Stichting Verschaffen Woningen aan Minvermogenden
- Kerk en Wereld
- Humanistisch Verbond
- Hermanus Fonds
- Theresia Fonds
- Stichting Poldervelden
- Rooms Katholiek Wees- en Oudeliedenhuis
- Stichting Divina Commedia in Azione
. . . en veel particulieren.
We zijn hen zeer erkentelijk!
Bestuur
Ad van der Helm (voorzitter)
Marianne van Praag (secretaris)
Peter Verburg (penningmeester)
Hanne Bikker (bestuursadviseur)
Alper Alasag
Mohamed Benabbou
Myra Koomen
Urmila Sewnath
Jacco van de Velden
Leden Communicatie Werkgroep (CW)
Myra Koomen (voorzitter)
Alper Alasag
Guido de Bruin
Leden Inhoudelijke Commissie (ICP)
Hanne Bikker (voorzitter)
Bert Jan Lietaert Peerbolte (secretaris)
Karin Kalpoe
Selma Ablak
Carolien Balt
Mohamed Benabbou
Guido de Bruin
Mona Carels
Myra Koomen
Marianne van Praag
Urmila Sewnath
Theodorus Singh
Marianne Tan Weenink
Surindre Tewari
Imre Vellinga
Overig
De organisatie kent tevens een financiële commissie (voorzitter: Peter Verburg) en een protocollaire commissie (voorzitter: Jacco van de Velden)
Privacyverklaring
De Stichting Prinsjesdagviering verwerkt op zeer beperkte schaal persoonsgegevens. Het beleid omtrent de verwerking hiervan vindt u in onze privacyverklaring.